Ha Robogó, akkor Webrobogó!

Magyarország internetes piacvezető kereskedése!

  • Kosár tartalma
    • # Termék db Bruttó összesen

      Az Ön kosara jelenleg üres!

Robogó kereső
2021. október 19. - Nándor napja van.
Archívumban

A tripeditáké a jövő? PIAGGIO MP3 - Piaggio robogó

Ötven százalékkal több kerék, ötven százalékkal nagyobb biztonság?

A múlt gyakorlati tapasztalatait mindig igyekeztek felrúgni a másként gondolkodók. A világháborúk idején jelent meg a lánctalpas motorkerékpár. (Elöl egy kormányzott kerék, hátul egy vagy két lánctalp.) Az olasz utcákon jelent meg először a háromkerekű kisautó. Majd a világ több pontján szinte egy időben tűntek fel a trike-ok. (Elől egy kormányzott kerék, hátul egy tengelyen két hajtott.) Ezek nagyjából egy sémára készültek. Túl sok mérnöki munka nem szorult beléjük. A hetvenes években a Honda által megálmodott Giro X koncepció robogója, volt az első, amely megtörte a hagyományokat. A kormányzott első kerékhez, egy csuklós rendszerrel kapcsolódott, a hajtott hátsó dupla kerékpár. Furcsán öszvér megoldás volt, mert a kormány és az ülés, nem szinkronban mozgott a blokkot is magába foglaló hátsó kerékpárral.
Ezt a tradíciót kezdte el lebontani 2001-ben bemutatott koncepció motorjával egy norvég fiatalember. A Geir Brudeli által eredetileg váltó és áttétel mechanizmusok tanulmányaként megálmodott háromkerekű, a motor és a quad közötti evolúciós láncszemet képviselte. Piaggio MP3 robogóEzzel szinte egyidejűleg indult útjára a Piaggio tervezőasztalain az évszázad fejlesztése, az MP3. A 2005-ös milánói motorkiállításon volt látható a prototípus, melynek berepülő pilótái, Mattia Pasini és Simone Corsi, Moto GP versenyzők voltak. A Bolognában tartott tesztelés után, a GP menők is megdöbbentek a jármű tulajdonságai láttán. A forradalmian új járgány, minden hagyománnyal szakítva, kétkerekű járműveknél soha nem tapasztalt tapadást és stabilitást hoz a robogózás világába. Ráadásul ez a magabiztosság nem csak a száraz, hanem a vizes aszfalton is megvan, sőt, akár téli körülmények közt is használható a háromkerekű! Köszönhető mindez a két független, bedőlő első kerekeknek, melynek megvalósításához hat szabadalmat védetett le a Piaggio. A megduplázott első kerekek nem csak a kanyarsebesség növelésében segítenek, hanem a lassulásban is hatékonyan közreműködnek. Kompakt mérete, és remek manőverezhetősége miatt a Piaggio MP3 otthonosan viselkedik a városi közlekedésben. Egyszerű és nagyszerű a parkolás is vele, mivel elektro-hidraulikus zárrendszerének köszönhetően, gombnyomásra egyszerűen megáll. A pilóta csak megnyomja a gombot a kormányon és máris parkol az MP3. A szerkezet csak abban az esetben működtethető, ha a sebesség 10 és 23 km/óra közt van. A pontos értéket számítógép értékeli, a lassulás figyelembevételével. Minél nagyobb a lassulás, annál előbb záródik az első kerék billenését záró mechanizmus. A szerkezet addig nem nyit, amíg a pillangószelep zárva van, és a motor 3000 alatt forog. A zárómechanizmus a biztonság érdekében nem csak gombnyomásra aktiválódik, hanem 15 km/óra alatt automatikusan bezár, ha a fordulatszám 3000 alá esik, vagy a pillangószelep teljesen zárva van, azaz a pilóta nem húzza a gázt. A speciálisan megkonstruált parkolófék és a billenő mechanizmust zárószerkezet együttes működése teszi lehetővé, az MP3 sztender nélküli megállását.
Piaggio MP3 robogóA fékezés terén is nagy előnyökkel bír a hagyományos robogókkal szemben. A három tárcsafékből álló rendszere és a remek úttartása miatt közel 20%-kal rövidebb az MP3 fékútja a legjobb robogókéhoz képest. A városon kívül is remekül teljesít a háromkerekű, köszönhetően extrém tapadásának és biztonságos kanyarodási tulajdonságának. Ekkora döntési szög normál utcai robogónál eddig elképzelhetetlen volt.
Az MP3 váza nagy szilárdságú acélcsövekből épült. Ehhez a vázhoz kapcsolódik a több mértani alakzatot is magába foglaló első futómű, amely magában foglalja a lengéscsillapítókat is. Az oldalsó rudak klasszikus egykarú megoldással csatlakoznak a kormányrúdhoz. Mindezek segítségével az MP3-ast nem lehet dönteni egy bizonyos biztonsági határon túl. Ez a határ a 40 fokos dőlésszögnél merül ki. De becsületére legyen mondva minden robogósnak, aki ezt a határt rendszeresen meg tudja közelíti. A Piaggio MP3 három darab, 12 colos kereket használ, amelyek egyedi tervezésű felniken futnak. Előre 120/70, hátra 130/70 méretű, Michelin robogó-abroncsok kerültek. A három darab 240 mm-es tárcsafék 8 m/s2 lassulással fékezi le a járművet, amely 20%-kal jobb érték normál útviszonyok mellett, és 24%-kal a csúszós útfelületen, mint a hagyományos robogók esetében. A hátsó futómű, a hagyományos, normál, egykarú, a hajtóművel egybeépített futóművet találunk, dupla rugóstaggal, állítható rugóelőfeszítéssel.
Piaggio MP3 robogóAz MP3 formaterve teljesen újszerű, szemet vonzó és mindezek mellett megőrizte az olasz dizájn jeleit. Ami az érdekes, első ránézésre sem bumfordi a motor. Ha meg utánanéz az ember gyereke, rádöbben, hogy a mindössze 420 mm szélességű első traktus, alig szélesebb, mint a kétkerekű testvéréé.
A csomagtér a mai felfogás értelmében, praktikus módon kétfelől is megközelíthető. Hagyományos módon az ülés felhajtásával, illetve a hátsó csomagtartó felbillentésével érhetjük el csomagjainkat, ahol akár két sisak, egy kisebb táska és egyéb kisebb tárgyak is elférnek. Sőt, ha kell a raktér hossza akár a baseball ütő szállítását is lehetővé teszi. A csomagtartót és az ülést természetesen távvezérlővel is nyithatjuk.
A pilóta és az utas kényelmére is rengeteg időt fordítottak. Azon kivételes modellek közé tartozik az MP3, melynél az utasnak is ergonomikus ülésrész jut. A szélvédelemét a szokottnál gondosabban tervezték, még szélcsatornában is tesztelték az új testet. Az audió lejátszó MP3 kijelzőjéhez hűen, a motor műszerfala rengeteg információt sugároz. Analóg sebesség és fordulatszámmérő,
üzemanyag-szintjelző, hűtővíz hőmérsékletmérő, óra és napi kilométer számláló ami elsőre szembeötlik. A motorba gyárilag szerelt elektronikus immobilizer igyekszik megnehezíteni a rossz szándékú emberek dolgát. A gyújtáskulcs ellenkező irányú elfordításával, nyitható a csomagtartó és a tanksapka.
Piaggio MP3 robogóEgyelőre két motorral lesz kapható. A Piaggio legerősebb QUASAR 250ie, illetve a LEADER 125 köbcentis blokkját építik bele. A 250-es befecskendezős, négyszelepes, egyhengeres, vízhűtéses, négyütemű ultramodern blokk. Teljesíti az Euro3-as normákat és 22 lóerőt szabadít a hátsó kerékre. A 125-ös sem vall szégyent, hasonló műszaki paraméterekkel bír mint 250-es testvére, de ereje 15 lóerő mindössze. Fogyasztása viszont remek, mivel 4 literrel beéri 100 km-re, így a 12 literes tankkal 300 km hatótáv érhető el.
Tekintettel arra, hogy a Piaggio élenjár abban, hogy a motorjaik piacon való megjelenése pillanatában már kapható legyen minden kiegészítő, az MP3-nál is fantasztikus kollekciót találunk. A legérdekesebb a jármű többcélú felhasználását segítő téli csomag. Ebben extra nagy téli szélvédőt (kézvédővel, víztaszító bevonattal), téli gumikat, fűtött elektromos lábtakarót, fűtött elektromos mellényt találunk. Ezekkel az MP3 még bőven nulla fok alatt is használható marad. De található a kínálatban GPS készülék, Bluetooth-os telefon és mindezekhez rendelhető 3,5 colos LCD monitor. Az MP3 négyféle metál fényezéssel rendelhető: világoskék, vörös, középszürke és fekete.
A Moto Italia Kft-nél, előreláthatólag szeptembertől kapható 250-es robogó ára, másfél millió alatt marad fog maradni.
Nagyon várjuk az első tesztlehetőségeket.

Szendy Zsolt

MCOnet Fórum Regisztrálj fórumunkba, és szólj hozzá a motorokhoz, quadokhoz robogókhoz...


Sebestyén Antal Értékesítő:                                     +36 70 578 7690

Ha megtetszet a robogó, motor, akkor tekintse meg oldalunkat: Webrobogó.
Folyamatos akciókkal kedveskedünk, ezenkivül ingyen bukósisakkal és Ingyenes kiszállítással Magyarország egész területén!

Ha Robogó, akkor Webrobogó... Magyarország piacvezető internetes kereskedése!

Webrobogó - Motorcenter 2005 Kft.

2030 Érd, Budai út 76.
Telefonszám: 06-70-578-7690,
06-70-364-3119
Email: robogo@mconet.biz

MCOnet Magyarország

Kapcsolatfelvétel | Adatvédelemi nyilatkozat Impresszum
MCOnet 2001-2019. - www.mconet.hu - Minden jog fenntartva - Copyright - www.mconet.hu

 

www.mconet.hu