Ha Robogó, akkor Webrobogó!

Magyarország internetes piacvezető kereskedése!

  • Kosár tartalma
    • # Termék db Bruttó összesen

      Az Ön kosara jelenleg üres!

Robogó kereső
2021. szeptember 23. - Tekla napja van.
Archívumban

Összehasonlító teszt: Piaggio X8 400 i.e. - Suzuki AN 400 Burgman - webrobogó

Négyszázas maxirobogó mindkettő, mégsem lehet őket összetéveszteni. Az egyik elsősorban az elővárosi ingázók kegyeit keresi, a másik hosszú kétszemélyes túrákra csábít, és mindkettő nyújt egy darabot az autók kényelméből a motokerékpárok menetdinamikájából.

 Rendelje meg Webházunkból.
Hitel lehetőség, 20% -tól elvihető

Minek nevezzük őket, robogónak vagy inkább motorkerékpárnak? Az egykor kibékíthetetlen kategóriák közeledése jut eszünkbe, ha olyan impozáns megjelenésű gépekről esik szó, mint az új Suzuki AN 400 Burgman és az ettől az évtől már négyszáz köbcentis, befecskendezős blokkal is szerelt Piaggio X8-as. Nagyrobogók motoros erényekkel, az ígéret szerint. A két guruló kanapé kifejezetten azoknak készül, akik a menetdinamikához ragaszkodnak ugyan, de fontos nekik a stílus és a kényelem. A Burgmant a Suzuki hosszú évek szorgos munkájával Európaszerte sikeres típussá fejlesztette, és a hazai utakon is ezrével futnak a korábbi generációk példányai. A Piaggio a kontinens legnagyobb, robogókra szakosodott konszernjeként az összes piaci lehetőséget ki akarja aknázni. Évente bocsát az utakra a korábbiaktól eltérő rendeltetésű és hengerűrtartalmú modelleket, legyen szó akár a városi forgalom ideális ellenszeréről, elővárosi ingázásról vagy hosszú, kétszemélyes nyári túrákról.
Az X8-as nem teljesen új modell, hiszen két éve jelent meg a Piaggio csúcsmodellje az X9-es kisebb testvéreként és a Hexagon kései utódaként, igaz, kezdetben csupán százhuszonöt, illetve kétszáz köbcentis motorral.
A fejlesztők nem is a köbcentikre, hanem az X8-as praktikumára helyezték hangsúlyt. A középkategóriás olasz robogók mezőnyében egyedüliként büszkélkedhet kétfedeles, a kormányról kapcsolókkal nyitható csomagtérrel, amelyben a hétköznap kisebb-nagyobb kellékei tetszés szerint rendezhetők el.

 


Piaggio X8 400 i.e. video

 

A folyton változó igényekre felkészültek a konstruktőrök, hiszen az Euro 3-as környezetvédelmi normát teljesítő, négyszáz köbcentis Master blokk minden külső változtatás nélkül építették a kompakt vázba. Az eddigieknél lényegesen nagyobb méretű hajtómű azért érezhető a gép kialakításán. Az ülés alatt található raktér viszonylag lapos, így még a hátsó, puttonyszerű részben sem lehet zárt sisakot tárolni, szemben a Suzukiéval, amelyben kettő is elfér. A legnagyobb X8-as változat kívülről viszonylag kicsi, arányai is függőleges irányba törnek, egészen más megjelenést kölcsönözve ezzel a gépnek, mint amilyen az AN 400-as.
A Suzuki saját, kitaposott útján jár. Nem túlzás ezzel a típussal jellemezni a közepes méretű túrarobogók kategóriáját. A 2006-ra teljesen megújított japán gép vonásai könnyen levezethetők az elődökéből. Érdemes is folytatni azt, ami már többször sikert aratott. A hosszú felépítmény minden porcikája gondosan tervezett és esztétikus. A Burgman robogó létére eleganciát és presztízst sugall, és közben le sem tagadhatja, hogy Japánból származik. Orra hegyesebb lett, két tagból álló lámpái íveltek, az összkép a szigetország formakultúráját tükrözi. Az idomok alatt könnyű bölcsővázat találunk, az egyhengeres blokk teljesen új, két pillangószelepes befecskendezés táplálja, és szintén teljesíti az Euro 3 követelményeit.
A sportos kiállású Suzukihoz képest a Piaggio kedvesen bumfordi, mintha azt akarná sugallni, hogy senkinek nem kell félnie tőle, még most sem, hogy az oldalán 400 ie felirat díszeleg. Jellegzetesen olasz, de konfliktuskerülő formát akartak az X8-asnak, és mivel már két éve piacon van, most a nagyobb motorblokk kedvéért sem akartak hozzányúlni
Ha egy-egy részletben kéne megragadni a két motor lényegét, akkor a Piaggio esetében az biztosan a csík alakú lámpával határos hátsó puttony lenne, a Suzukinál talán az oldalnézet a sok hegyes vonallal amitől olyan légies lesz az egész.
Az ülésekben helyet foglalva autós pillanatok következnek, amikor a vezető a négykerekűek utasteréből csent ötletek sorát látja maga előtt. Olyan fogalmak jutnak eszünkbe, mint kopogó
műanyag borítások a műszerfal környékén, ügyes kis pakolózsebek a kormány közelében, és a jellemzően autós - négykarikás - műszerkiosztás, sőt a Suzukin még rögzítőféket is találunk. A két típus itt is eltérő identitást mutat. A Piaggio X8-as egy-két csillogó részletet kivéve puritán és sprőd burkolati elemekből áll, bár valószínű, hogy mindez a helyén marad még több tízezer kilométer után is. Tapintásra a japán műanyagok is kemények, de megjelenésül
finomabb, így minőségi benyomást keltenek. A Burgman két kicsi és egy nagy fedeles rekesszel készül, utóbbi kulccsal zárkató, míg az olasznál be kell érnünk eggyel de abban van a Suzukiban is megtalálható tizenkét voltos csatlakozó a manapság oly gyakori elektronikai cikkek, például a mobiltelefon vagy a GPS életben tartásához.
A maxirobogók üléseitől általában maximális kényelmet várunk, és egyik esetben sem kell csalódnunk. A Burgman vezetője lehet akár száznyolcvan centiméternél is magasabb, biztosan talál ideális pozíciót a kormány-nyereg-lábtartótrepni alkotta háromszögben. Ha előredől, többet lát az útból az egyébként igen terjedelmes orr-rész mögül, ha hátracsúszik a széles ülésen, valóban használható gerinctámaszon pihenhet. A Piaggio a nyereg kialakításakor is egyszerűbb megoldást választott. Az X8-asnak is két részre osztották az ülését, de a vezető és utasa közt nem húzódik olyan határozott támla, mint a japán gépen. Tényleg, mit kap az utas?

Piaggio X8 400 i.e. robogó

Piaggio X8 400 i.e. robogó

 

 

Mindkét esetben széles, a teljes ülepet megtartó ülést, két oldalt tisztességes kapaszkodókat, de viszonylag keskeny lábhelyet, hogy a 400-as Burgmanen és olasz kollégáján is kényelemben utazhasson, amíg a vezetővel együtt el nem fárad. A Suzukin a korábbiakkal ellentétben nincs hátsó üléstámla, pedig azzal egy utcahossznyi előnybe került volna az X8-as utaskomfortjával szemben. Így azonban a két robogó közti különbség az ergonómia terén nem jelentős.
Az indulás pillanataiban aztán árnyaltabbá válik a kép, amit a kudarckerülő Piaggio X8-asról és a fényűző Suzuki AN 400 Burgmanről kialakítottunk. A japán gép a gyújtáskulcs elfordítása után még elkápráztat kicsit az elektronikus műszerfalával. Szaladnak a mutatók fel s alá, mint egy ideje minden Suzukin, megjelenik a pontos idő és az egy liter benzinnel megtehető út értéke a középső multi-kijelzőn. Még kétféle részkilométer-számláló közül is választhatunk, ami túrázáskor nagyon hasznos. A motor indításakor erősebbé válik a sárga háttérvilágítás, és tényleg úgy tűnik, mintha egy modern japán autó cockpitjét látnánk.
A Piaggio X8-as az egyszerűbb utat választja. Hagyományos műszerek, semmi káprázat, még a fordulatszámmérő helyén is egy mutatós óra van, bár zárt hajtási rendszerű robogón az előbbi tényleg nem nélkülözhetetlen. A kilométerszámlálókat szintén hagyományos mechanika mozgatja, de a célnak minden tökéletesen megfelel.
Menet közben nem olyan nagy a különbség a két robogó közt, mint amit a külsőségek eddig sugalltak, bár a Suzuki Burgman blokkja élénkebben kezdi tolni a kétszáz kilós testet. Körülbelül nyolcvan kilométeres sebességig nem is kérdés, hogy ki megy elől. Az ok a centrifugális kuplung és a variátor hangolásánál keresendő, hiszen rövid idő után a Piaggio X8-as elkezdi ledolgozni a hátrányát, és tovább gyorsítva már lazán lépést tart az AN 400-assal.
A két motor közös nevezője a száz kilométeres átlagos túratempó. A szélvédőkről leváló légörvények egyenes testtartással már országúton is jellegzetes, ropogó hangot hallatnak, de a zaj még éppen nem zavaró. Autópályán be kellene bújni a plexi mögé, de az átlagos testmagasságúaknak ez már középtávon sem kényelmes. Kár, mert a gépek ereje még a sztrádákon is elég az előzéshez.
Az ésszerűség az országutak környékén tartja az X8-as és a Burgman vezetőjét. A Suzuki lovasa bátran vághat neki a rossz minőségű magyar utaknak. A futómű csillapítása olyan lágy, hogy még keskeny és magas keresztbordákon sem mér ütést a vesére, ami viszont gyors irányváltásoknál enyhén imbolygóssá teszi az AN 400-ast. A megállás újabb meglepetést okoz, hiszen a futóműhöz képest meglepően erős az első fék. A két tárcsába harapó négydugattyús féknyergek jól adagolhatók, míg a Piaggio fékeitől mindezt nem várhatjuk. Az olasz masinát nagyobb kézi erővel lehet megzabolázni, amit az is okozhat, hogy a tesztmotor még bejáratós. A lágy küllemű X8-as kemény legény, teleszkópjai legalábbis azok. Az úthibákat cenzúrázatlanul továbbítja a vezetőnek, viszont kanyarokban is stabil marad a Suzukinál magasabb építése ellenére.
Aki az olasz robogót választja, alighanem nagyvárosban él, sokat lavíroz a kocsisorok közt, és munka után gyakran támad kedve kanyarogni egy jót a városon kívül, egyszerűségében is szimpatikus X8-asa nyergében. Hetente egyszer tankol, és mindig örül, hogy gépe kevesebb mint három és fél liter üzemanyagot kér cserébe száz önfeledt kilométerért.
A Suzuki tulajdonosa alighanem tart majd egy térképet a kesztyűtartóban. Amikor csak teheti, túrázni indul a hétköznapokon is jól szolgáló Burgmannel. Gyakran kérdezgetik a komoly küllemű AN 400-as technikai részleteiről, és mindig lesz jelentkező, aki üléspróbát venne a nyergében. A japán presztízsmodell tulajdonosa szűkszavúan csak a kétszemélyes túrákat említi, és a fogyasztást, ami még akkor sem szökött három és fél liter fölé, amikor igazán sietett haza.

Suzuki AN 400 Burgman robogó

Suzuki AN 400 Burgman  robogó

 

 

SUZUKI AN 400 BURGMAN K7
Motor
Vízhűtésű, négyütemű, fekvő egyhengeres motor egy kiegyensúlyozótengellyel. Egy, lánchajtású, felül fekvő vezérműtengely, négy, villáshimbával vezérelt szelep. Nedves karteres olajozás, két pillangószelepes, elektronikus benzinbefecskendezés 38 mm torokátmérővel, motormenedzsment, kettős hatású katalizátor, generátor 400 watt, akkumulátor 12V/9Ah, önindító.
Furat x löket 81 x 77,6 mm
Lökettérfogat 399 cm'
Sűrítési arány 11,2 :1
Névleges teljesítmény 32 LE (23,5 kW) 7500/min-nál
Max. forgatónyomaték 34 Nm 6000/min-nál

Erőátvitel
Röpsúlyos tengelykapcsoló, fokozatmentes ékszíj-automata váltó, szekunder hajtás fogaskerekekkel.
Futómű
Acélcső hídváz. Elöl teleszkópvilla 41 mm belsőcső átmérővel, hátul egykarú, hajtóműhordó alumíniumöntvény lengővilla, himbarendszerre szerelt központi rugós tag állítható rugó-előfeszítéssel. Elöl 260 mm-es dupla tárcsafék négydugattyús féknyergekkel, hátul 210 mm-es tárcsafék kétdugattyús féknyereggel, rögzítőfék. Alumíniumöntvény kerekek.
Rugóút elöl/hátul 110/110 mm
Kerékméret elöl/hátul 3.00 x 14 / 4.00 x 13
Gumiméret elöl/hátul 120/80-14 / 150/70-13
Méret és tömeg
Hossz. 2 270 mm
Szélesség 760 mm
Magasság 1 385 mm
Tengelytáv 1 585 mm
Villaszög 64,7 fok
Utánfutás 102 mm
Ülésmagasság 710 mm
Száraz tömeg (gyári adat) 199 kg
Tank 13,5 l
Tesztfogyasztás 3,5 l/100km (95-ös)

PIAGGIO X8 4 V 400 IE
Motor
Vízhűtésű, négyütemű, fekvő egyhengeres motor egy kiegyensúlyozótengellyel. Egy, lánchajtású vezérműtengely, négy, villáshimbával vezérelt szelep. Nedves karteres olajozás, elektronikus benzinbefecskendezés 38 mm torokátmérővel, motormenedzsment, hármas hatású katalizátor, generátor 380 watt, akkumulátor 12V/6Ah.
Furat x löket 85,8 x 69 mm
Lökettérfogat 399 cm3
Sűrítési arány 10,6:1
Névleges teljesítmény
34 LE (25kW) 7500/min-nál
Max. forgatónyomaték 37,6 Nm 5500/min-nál
Erőátvitel
Röpsúlyos tengelykapcsoló, fokozatmentes ékszíjautomata váltó. Szekunder hajtás fogaskerekekkel.
Futómű
Acélcső hídváz. Elől teleszkópvilla 35 mm belsőcső átmérővel, hátul egykarú, hajtóműhordó alumínium-öntvény lengővilla, két oldalt szerelt rugós tag. Elöl két 240 mm-es dupla tárcsafék kétdugattyús féknyergekkel. Hátul 240 mm-es tárcsafék kétdugattyús féknyereggel. Alumíniumöntvény kerekek.
Rugóút elől/hátul 94/90 mm
Kerékméret elől/hátul 3.50 x 14 / 4.50 x 14
Gumiméret elől/hátul 120/70-14 / 130/70-14

Méret és tömeg
Hossz. 2190 mm
Szélesség 760 mm
Magasság 1360 mm
Tengelytáv 1540 mm
Villaszög n.a
Utánfutás n.a
Ülésmagasság 790 mm
Száraz tömeg (gyári adat) 203 kg
Tank 12 l
Tesztfogyasztás 3,2 l/100km

 

MCOnet Fórum Regisztrálj fórumunkba, és szólj hozzá a motorokhoz, quadokhoz robogókhoz...

 


Sebestyén Antal Értékesítő:                                     +36 70 578 7690

 

Ha megtetszet a robogó, akkor rendelje meg Webáruházunkból:Piaggio X8 400 i.e. , ha még szeretne válogatni, akkor tekintse meg oldalunkat: Webrobogó.
Folyamatos akciókkal kedveskedünk, ezenkivül ingyen bukósisakkal és Ingyenes kiszállítással Magyarország egész területén!

 

Ha Robogó, akkor Webrobogó... Magyarország piacvezető internetes kereskedése!

Webrobogó - Motorcenter 2005 Kft.

2030 Érd, Budai út 76.
Telefonszám: 06-70-578-7690,
06-70-364-3119
Email: robogo@mconet.biz

MCOnet Magyarország

Kapcsolatfelvétel | Adatvédelemi nyilatkozat Impresszum
MCOnet 2001-2019. - www.mconet.hu - Minden jog fenntartva - Copyright - www.mconet.hu

 

www.mconet.hu