Ha Robogó, akkor Webrobogó!

Magyarország internetes piacvezető kereskedése!

  • Kosár tartalma
    • # Termék db Bruttó összesen

      Az Ön kosara jelenleg üres!

Robogó kereső
2021. szeptember 23. - Tekla napja van.
Archívumban

PIAGGIO Liberty 125 vs. MALAGUTI Ciak 125 Master - Webrobogó

Az idei modellévre mindkét robogó alapos ráncfelvarráson esett át, tesztünknek mégsem az a célja, hogy eldöntsük, ez melyik esetben sikerült jobban. Ezek mellett a művek mellett, ugyanis nem ésszel, hanem szívvel dönt az ember. Nyolc év, 350 ezer eladott példány világszerte, Európa legnagyobb motorgyárával a háttérben.

 Rendelje meg Webházunkból.
Hitel lehetőség, 20% -tól elvihető

Ez a Piaggio Liberty hozománya. S mivel tud a Malaguti replikázni erre? Egy elektromotorral hajtott változattal, amely hamarosan megjelenik a piacon. Önnél vajon melyik nyom többet a latban?

Dizájn, ergonómia
Külső megjelenését illetően mindkét motor a legnemesebb olasz robogóépítési tradíciókat követi, amin nem is csodálkozhatunk, hiszen a robogózás őshazájában sokkal népszerűbbek ezek a nagykerekű masinák, mint nálunk, pedig az utak minősége itt is előnyösebbé tenné a 16 colos diametriát. S ezzel már el is árultuk, hogy mindkét járgány meghatározó elemei a nagy átmérőjű, 16-os kerekek, még akkor is, ha a Piaggio esetében hátul kénytelenek vagyunk beérni egy 14 colossal. Ezen azonban nem érdemes sokáig bánkódnunk, mert látvány szempontjából a lényeg úgyis az abroncsok felett van, ezek közül is három részlet az, ami külön stílustanulmányt érdemelne, s az itáliai "szobrászokon" kívül senki más nem képes hasonlót alkotni.
Ezek nevezetesen az első lámpák, a hátsó fényforrások és a műszerfalak. Amikor már éppen azt hinnénk, hogy a Piaggio kormányra helyezett, vékony krómkerettel tetovált, duzzadó női ajkat imitáló, átlátszó bura alatt csillogó gyöngyszeménél nincs csábítóbb a világon, akkor megpillantjuk a Malaguti frontspoilerébe integrált, alulról feltörő, kristálytiszta tekintetű fényforrását, melyet a patkóalakú vastag krómkeret pártaként ölel körbe, a két fehér színű irányjelző, pedig kagylóformájú fülbevaló gyanánt hasít magának teret a fekete műanyagból.

 

piaggio liberty 125 video

 

Ez aztán a művészet, gondolhatnánk, de akkor még előttünk van a "menyecske" hátulja, ami ugyancsak gyönyörködésre adhat okot mindkét esetben.
Kicsit objektívabban szemlélhetjük a műszerfalakat, mert ittmár mérceként belép a funkcionalitás is, s nem csupán az "ízlések és pofonok különbözőek." elv alapján mondhatunk véleményt. A vastag krómkerete és a svájci órákra emlékeztető számlapja miatt a Ciaké mindenképpen látványosabb, és az őt szériában árnyékoló füstszínű plexinek köszönhetően napfényben is olvashatóbb, viszont a Libertyé átgondoltabb, logikusabb elrendezésű, és időórát is tartalmaz, amit egyébként a Malagutik közül csak a Ciak nem mondhat el magáról.
Persze, a nézegetésen kívül használni, sőt kihasználni is szeretnénk választottunkat, ezért nem mehetünk el szó nélkül a külsőségek mögött megbúvó belső tulajdonságok mellett sem.
Az ülése mindkét robogónak meglehetősen puhára tömött és kellően nagy méretű két felnőtt számára is, melyek közül a hát-sót a taposódeszkából kihajtható lábtartó várja. Az alattuk lévő, kulccsal zárható - a Liberty esetében jobb oldalon. Ki érti ezt? - csomagtartók viszont, a nagy kerekek miatt olyan kicsik, hogy a Malagutiba csak a legkisebb sisak fér bele, a Piaggioba pedig, az ugyancsak idezsúfolt tanktöltőnyílásnak és akkumulátornak köszönhetően csak egy baseballsapka, abban meg ugye, nem lehet motorozni. Tudják ezt az olaszok is, ezért mindkét gépre extraként szerelhető csomagtartódoboz, a Liberty pedig még egy öblös kesztyűtartóval is kedveskedik. A széles taposódeszkák málhásként való kihasználását kihajtható szatyorkampók teszik könnyebbé, amelyet a Malaguti esetében, az ülés elejére szereltek, lehetővé téve ezzel a lecuccolás nélküli tankolást

 

piaggio liberty 125 robogó
piaggio liberty 125 robogó

 

 

Dinamika, menettulajdonságok
Tankolásból pedig bőven kijut majd a tulajdonosoknak, mert mind a Malaguti, KYMCO-tól származó nyolcadliterese által leadott 10,2 LE, mind a Piaggio saját fejlesztésű, Leader aggregátjának 12 lóereje képes olyan élményeket produkálni, amelyek gyakran sarkallják arra az embert, hogy lepókhálózza a gépet. Karakterisztikájuk úgy lett beállítva, hogy maximális nyomatékukat közepes fordulatszámon adják le, ez városi közlekedés során jótékony hatással van a fogyasztásra és a hangterhelésre, hegyi úton felfelé pedig, kevés négykerekű ellenfele akad az olasz párosnak, legalábbis a maximális 90-95 km/órás sebességtartományon belül. A motorokhoz hasonlóan meglehetősen egyformán muzsikálnak a futóművek is. A Ciak 33, a Liberty 32 mm belső átmérőjű első teleszkópja a nagy kerekekkel karöltve, a kiskerekű robogókhoz képest nagyságrendekkel jobb egyenesfutást biztosítanak, a kormányra ható masszívabb visszatérítőerő miatt azonban, nehézkesebb manőverezhetőséggel kell számolnunk. Míg hátul az előbbi scootert két hidraulikus csillapítású rugóstag tartja, addig az utóbbira ezekből csak egy jutott - köszönhetően a 20 kilo-grammal kisebb önsúlynak -, viszont az négy fokozatban állítható. Alapesetben mindkettő rugózása meglehetősen kemény, a nagy kerekeknek és viszonylag hosszú rugóutaknak köszönhetően stabil talajfogásra van esélyünk a legalattomosabb gödör után is, viszont a feszes felfüggesztés elég magasra kidob, a szerencsére puhára tömött - nyeregből, ezért jó, ha azokra, zsoké módjára előre felkészülünk, és kicsit megemelkedünk az ülésben. A két fékrendszer alapvetően egyforma, elől remekül működő és hatásos kétdugattyús tárcsafék, hátul mechanikus dobfék. Csak megjegyezném, hogy a Keeway Viván már elől-hátul hidraulikus tárcsafék van. Ráadásul a Ciakon a markolattól meglehetősen távoli és határozatlan volt a hátsó fék nyomáspontja.
Költségek
Hazánkban a Piaggio ismertsége és presztízse egy picivel nagyobb a Malagutiénál, melyet ellensúlyozni igyekszik az a tény, hogy legnevesebb motor GP versenyzőnk a bolognaiak színeiben versenyzett, és a Malagutinak közismert a megbízhatósága. Mindez jó értéktartást feltételez, viszont ne felejtsük el, hogy a kiskerekű robogók nem csak újonnan, hanem használtan is keresettebbek.
A két motor alapára között mindössze 20 ezer forint különbség van a Piaggio javára, ami elenyésző, azonban a Libertyt egész évben 100 ezer forintos kedvezménnyel árusítják, ami összességében már 120 ezer forintnyi differencia, s ez már akkor is jelentős, ha az elektronikus indításgátlót a Ciakhoz szériában kínálják. Extraként mindkettőhöz vehetünk oldalsztendert, hátsó csomagtartódobozt,szélvédőplexit,a Libertyhez pedig oldalsó csomagdobozt és lopásgátlót is.
Az eszünkre hallgatva ezek szerint Piaggio a jobb vétel, de hát, ahogy mond ni szokták: a szerelem öl, butít, és nyo morba dönt. S ilyenkor hol vannak már észérvek?

MALAGUTI Ciak 125 Master

MALAGUTI Ciak 125 Master

 


Piaggio Liberty 125
Motor, Henger/ütem: Euro 2, 1/4
Hűtés: Léghűtés
Teljesítmény (LE): 12
Max. Forgatónyomaték: Na.
Lökettérfogat (cm3): 124,2
Indítás: Elektromos
Váltó: CVT
Első fék: 120 mm tárcsa
Hátsó fék: 140 mm dob
H*Sz (mm): 1895`670
Ülésmagasság (mm): 795
Tengelytávolság (mm): Na.
Száraz tömeg (kg): 94
Kerékméret elől/hátul (col): 16/14
Tank mérete (I): 7
Fogyasztás (I/100 km): Na.

 

Malagutí Ciak Master 125
Motor, Henger/ütem: Euro 2, 114
Hűtés: Léghűtés
Teljesítmény (LE): 10.218000 rpm
Max. Forgatónyomaték: 9,8/6500
Lökettérfogat (cm'): 125
Indítás: Elektromos
Váltó: CVT
Első fék 230 mm tárcsa
Hátsó fék: 130 mm dob
H*Sz*M (mm): 2000'725"1195
Ülésmagasság (mm): 770
Tengelytávolság (mm): 1350
Száraz tömeg (kg): 114
Kerékméret elől/hátul (col): 16/16

Tank mérete (I): 8
Fogyasztás (11100 km): Na.

 

 

MCOnet Fórum Regisztrálj fórumunkba, és szólj hozzá a motorokhoz, quadokhoz robogókhoz...

 


Sebestyén Antal Értékesítő:                                     +36 70 578 7690

 

Ha megtetszet a robogó, akkor rendelje meg Webáruházunkból:piaggio liberty 125 , ha még szeretne válogatni, akkor tekintse meg oldalunkat: Webrobogó.
Folyamatos akciókkal kedveskedünk, ezenkivül ingyen bukósisakkal és Ingyenes kiszállítással Magyarország egész területén!

 

Ha Robogó, akkor Webrobogó... Magyarország piacvezető internetes kereskedése!

 

Webrobogó - Motorcenter 2005 Kft.

2030 Érd, Budai út 76.
Telefonszám: 06-70-578-7690,
06-70-364-3119
Email: robogo@mconet.biz

MCOnet Magyarország

Kapcsolatfelvétel | Adatvédelemi nyilatkozat Impresszum
MCOnet 2001-2019. - www.mconet.hu - Minden jog fenntartva - Copyright - www.mconet.hu

 

www.mconet.hu