Ha Robogó, akkor Webrobogó!

Magyarország internetes piacvezető kereskedése!

  • Kosár tartalma
    • # Termék db Bruttó összesen

      Az Ön kosara jelenleg üres!

Robogó kereső
2021. október 19. - Nándor napja van.
Archívumban

PIAGGIO MP3 250, PIAGGIO X8 250 - Piaggio robogó teszt - Webrobogó

A hiányzó láncszem

 Szöveg: Somorjai István. Fotók: Joe Antoni.

 Rendelje meg Webházunkból.

Időről időre felbukkannak háromkerekű motorok világszerte, majd rövid idő elteltével eltűnnek, mivel azonkívül, hogy feltűnőek, nincsen kézzelfogható előnyük. Most a Piaggio újdonsága kavarta fel az állóvizet, az MP3 egy kétkerekű előnyeit ígéri, de a több nyomon futó járművek stabilitásával ötvözve.
A Piaggio MP3 megjelenése óta az érdeklődés középpontjában áll. Klasszikus robogó formájával, de elöl két - kanyarodáskor furcsa szögben álló - kerekével mindenkinek beindítja a fantáziáját. És nem csak a motorosokét! Az MP3 azon ritka jár-művek egyike, amit megbámul autós és motoros egyaránt. A négykerekűek hívei szokatlan bizalommal és érdeklődéssel viseltetnek a nem mindennapi szerkezet iránt, beszélgetéseink azt igazolják, hogy keskeny, városi kabriót látnak benne, amivel nemhogy nem ciki, hanem kifejezetten menő lenne megérkezni egy kerthelyiség elé. Arról nem is beszélve, hogy sokkal közelebb tudnának megállni a bejárathoz.
Amikor télen megérkezett hozzánk az első háromkerekű, fordultunk vele egy kört és arra a következtetésre jutottunk, hogy pont olyan vezetni, mint egy sima robogót. Ennyi információ persze nem elég ahhoz, hogy korrekt véleményt tudjunk formálni a forradalmian új, első futómű viselkedéséről, ezért a mostani tesztre elhoztunk egy Piaggio X8-ast is, ami a leginkább hasonlít az MP3-hoz, de hagyományos futóművel rendelkezik. A hasonlóság nem véletlen, a két robogó a kormánynyaktól hátrafelé - néhány apróságot leszámítva - gyakorlatilag megegyezik. A váz és a motorblokk ugyanaz, bár az elektronika más programozása az újdonságnál minimális többleterővel jár. Közelebbről szemlélve azonban feltűnik néhány érdekes dolog. Az MP3 kezelőszervei, műszerfala, kidolgozása, a műanyagok illesztése gondosabb tervezésről és öszzeszerelésről árulkodnak, az árkülönbséget tehát másban is igyekeztek alátámasztani az olaszok.

PIAGGIO MP3 250, PIAGGIO X8 250 Nagyobb stabilitás
Ezt ígéri nekünk a harmadik kerék - ál-ló helyzetben ez be is igazolódik. Az MP3-at nem kell sztenderre tenni, elég fixálni egymáshoz képest a két első kereket és bárhol megáll. A fixálás-ra azért van szükség, mert - és pont ez a lényeg - a robogó ugyanúgy dönthető, akár egy hagyományos kétkerekű, ez a tulajdonsága megállás után is megmarad, egy külön gomb segítségével azonban megfosztható ettől. A dolog érdekessége az, hogy bár-milyen szögben lefixálható a két kerék, így ferde úton, padkán, egyenetlen talajon is tökéletesen stabilan áll. Ez a funkció 5 km/h alatt már működés-be hozható, így lábletétel nélkül meg tudok vele állni a közlekedési lámpánál. Indulásnál nem bíbelődök külön a gombbal, gázadásra a rögzítés automatikusan kiold, és az MP3 ismét rendes robogóként működik. Menet köz-ben olyannyira természetesen viselkedik,hogy sokszor megfeledkezem róla hogy elöl két kerék gurul. Csupán csak a kíváncsi, meglepett pillantások jut tatják eszembe, hogy mi az, amin ülök. A másik, az X8 mégis fürgébben irányítható, ennek az a 30 kiló az oka (érzésre csak a fele), amennyivel könnyebb az eleje, hozzá képest az MP3 kormánya egy kicsit nehéznek tűnik Ugyanez kihat a menetdinamikára i a könnyebb robogó közvetlenebbül reagál a gázra, jobban gyorsul, mindössze végsebességben nem múlja fel a másikat. Eddig a hagyományos technika elég jól áll, de még csak most jön a neheze.
Budapest, nyolcsávos főút, iszonyatos dugó. Könnyedén lavírozunk a kocsisorok között. És most jön a meglepetés: MP3 keskenyebb, mint az X8! Ennek kormányra szerelt visszapillantó az ok Ezek a tükrök - bár kevésbé csinosak praktikusabbak, mint az idomra épített változat, ráadásul ugyanolyan jól látni bennük a mögöttes forgalmat. A különbség nem nagy, mindenesetre ahol akad két autó között 80 centi hely, ott mindkettő vidáman elfér. Egy szakaszon a külső sávban elvétve autók parkol-nak, ezt messze elkerülik az úrvezetők, félve attól, hogy nem tudnak majd időben besorolni. Alkalmas hely ez, hogy egy kis teret nyerjünk, az aszfalt viszont hosszanti nyomvályúkkal teli, ami néhol akár 20 centi szintkülönbséget is jelent. Mindenki motorozott már ilyenen, nem ecsetelem, hogyan viselkedik rajta az X8, az MP3-at viszont nem zökkenti ki a nyugalmából. A két első kerék egy-mástól függetlenül rugózik, míg az egyik épp egy bordával küzd, a másik tökéletesen kapaszkodik az aszfaltba. A kormányon ebből mit sem érzek, csupán a robogó hátulja kígyózik egy kicsit. Ezek után vizes villamossínen motorozni vele kifejezetten szórakoztató.

PIAGGIO MP3 250, PIAGGIO X8 250 Guruló fotelek
A városból kiérve megértem, miért hívják a 250-eseket városi robogónak.
A kulturált viselkedésű blokk ország-úton már kevésbé virgonc, egy előzés komoly felkészülést igényel, ezért könnyű velük betartani a KRESZ szabályait. Az MP3 extraként felszerelt óriási szélvédője viszont feledtet minden kellemetlenséget. Elsőre nem voltam odáig érte, mivel elég furcsán fest, és egy kicsit megtöri a fényt, ráadásul fel- és leszállásnál néhányszor lekoccoltam a sisakommal, viszont a szélvédelem, amit nyújt, egyszerűen tökéletes. A sisakplexit végig nyitva tartom, és a kezemet sem éri a szél. Csend és nyugalom honol mögötte, néha olyan érzésem támad, mintha egy luxusautóban ülnék. Ebből a kijelentésemből az autó természetesen túlzás, de a luxus semmiképpen nem az. Mindössze az szokatlan, hogy úgy ülök rajta, mint egy jól nevelt kisiskolás, a sárvédő ívek miatt nem tehetem előbbre a lábam. Bezzeg az X8-on országúti lábtartó is van, így azon kényelmesebben lehet trónolni.

o A két első kerék egymástól függetlenül rugózik.
o Elektronikus műszerfal, rengete g hasznos információval.
.
o Egy külön kapcsolóval lehet rögzíteni egy-máshoz képest a két kereket.
Önfeledt kanyargás
Leküzdve a távot az első kanyargós útig kezdődhet a móka. Mindenki arra kíváncsi, hogyan kanyarodik az újdonság? Megmondjam? Remekül. Olyan érzés, mintha bármekkorát lehetne vele borítani, stabilan és teljes nyugalomban teszi a dolgát, mintha sínen menne. Balra a sohasem használt középállvány karcolása adja meg a maximális dőlésszöget, jobbra ennél többet enged. Az első futóművet semmi nem billenti ki méltóságteljes nyugalmából. Kritikus szituációban a hátul-ja megcsúszik ugyan, lassan araszolva le az ívről, de nem ijeszt rám, csupán figyelmeztet, hogy jó lesz visszavenni
a tempóból. Tovább nem is érdemes forszírozni a dolgot, egy átlag óriásrobogós élete során nem sokszor kerül ilyen szituációba. Az X8 is tartja a lépést, a kanyarban elvesztegetett időt az egyenesben hozza be. Futóművét ugyanolyan szerencsésen hangolták - a sportos és a kényelmes közé-, ügyesen megbirkózik az egyenetlenségek-kel, mégis stabilan fordul, de nála nem szabad megfeledkezni a nagyobb út-hibákról és a felhordott piszokról. Pontosan ez az, amiben az MP3 verhetetlen, minden körülmények között olyan biztonságot ad a harmadik kerék, ami semmi mással nem pótolható!
Rövidebb féktáv
Az X8 egyetlen, nagyobb első féktárcsája érzésre ugyanúgy fog, mint az MP3 két kisebb tárcsája. Mindkettőt fémborítású csövekkel szerelték, határozottan és jól fognak, de ha ki akarom aknázni a bennük lévő tartalékokat, akkor erősen bele kell kapaszkodnom a karokba. Kellemes meglepetés, hogy az MP3 alig bólint lassításnál, de nem ez itt a lényeg! A prospektus 20%-kal rövidebb féktávolságot ígér, ami való-színűnek tűnik, mivel több kerék, több tapadást jelent. Ez már önmagában hatalmas előny, de van itt még valami. Ha véletlenül állóra fékezzük a kerekeket, akkor sem történik semmi. Míg az egynyomú motornál az első kerék egy-szer csak kicsúszik valamelyik irányba, addig a két szélén megtámasztott MP3 csak csúszik, csak csúszik, csak csúszik..., de nem borul el. Azt hiszem, ezt az előnyét nem lehet pénzben kifejezni.
Kettesben
Az MP3 fotelje a vezetőnek rövidebb, de az utasnak hosszabb helyet kínál, mint az X8-é. Mindkettő kényelmes két személlyel, korrekt kapaszkodókkal vannak felszerelve, mindössze a hátsó lábtartó okoz gondot. A 37-esnél nagyobb lábfej lelóg róla és megálláskor találkozik a vezető vádlijával. Még szerencse, hogy a háromkerekűn nem muszáj megálláskor letenni a lábat.


A kútnál
Szokás szerint megcsodálják az újdonságot autósok, motorosok, még a benzinkutas is, de ez most kevésbé érdekes számomra, mint a fogyasztás. A két robogó közül az X8 takarékosabb, 3,3 liter benzinnel beéri 100 kilométerre. Az MP3 benyakalja a 4-et. Ekkora különbséget hozott össze
az áthangolt motor, a nagyobb súly és a hatalmas plexi. Mindezek a 250-es blokkra jelentős terhet róttak, szegény küzdött is becsülettel. Egy ilyen nehéz robogóba minimum 400-as motor illene, a többi alkotóelem meg-birkózna több lóerővel is. Tudják ezt a Piaggiónál is, nemsokára érkezik a nagyobb változat..
A Piaggio X8-as egy remek 250-es robogó. Sok szempontból jobban szeretem, mint az MP3-at. Könnyed irányíthatósága, fürge és takarékos motorja, kényelme, mind meggyőzött engem az olasz robogóépítő-tudomány halhatatlanságáról. De! Itt van vele szemben egy újdonság, egy kiváló kidolgozású, exkluzív szépség, ami biztonságban messze felülmúlja nem csak márkatársát, hanem bármely más robogót! Egy olyan szerkezet, amely mindenkinek felkelti az érdeklődését, a hiányzó láncszem motor és autó között, amely úgy veszi át a több nyomú járművek előnyeit, hogy a motorozási élmény a lehető legkevesebb csorbát szenvedje. Es végül, de nem utolsósorban a Piaggio MP3 jelen pillanatban a közutak legtrendibb járműve, ezért nálunk is elviszi a pálmát!


PIAGGIO MP3 250 PIAGGIO X8 250
Az olvasó véleménye
LAKI BALÁZS, KAWASAKI ER-6N

Az MP3-nál már elsőre volt néhány "furcsa" alap-tartozék és extra. A rögzítő állás a piros lámpák-nál nyújtott nagy segítséget, míg az extra tartozék plexi rendkívüli szélvédelmet biztosított. A két robogó között menettulajdonságaiban jelentős különbséget nem lehetett érezni, az MP3 egy kicsit talán lomhább, ami szerintem a többletsúlynak tudható be. Átülve az X8-ról az első métereken kicsit nehezebbnek éreztem a kormányzást, de pár kanyar után már ez is természetesnek tűnt, viszont rossz minőségű úton érezhetően kevésbé rázkódott. Egyetlen hátránya talán "kétkerekű"
testvérével szemben, hogy az első futómű specialitása miatt kisebb a lábtér, így nem lehetett annyira kényelmesen (chopperesen) utazni vele. Városban ez is ideális partner, tényleg bárkinek nyugodt szívvel ajánlható. A kidolgozása precízebb, szebb, mint az X8-é, de anyagi szempontból elgondolkodtató, hogy a kidolgozás jobb minősége, illetve az egyedi futómű - ami tényleg nagyon jó és új színfolt a robogók között - megér-e +450 000 Ft-ot.

PIAGGIO X8 250
Ára: 1 299 920 Ft

Motor
MOTORTIPUS: NEGYÜTEMÚ, EGYHENGERES, VIZHűTESES
ÜZEMANYAG-ELLÁTÁS: INJEKTOR HENGERűRTARTALOM: 244,3 CM3
TELJESITMÉNY: 22 LE / 8250 FORD./PERC FORGATÓNYOMATÉK: 20,2 N m / 6500 FORD./PERC
FURAT X LÖKET: 72 x 60 MM
VÁLTÓRENDSZER: CVT AUTOMATA
MEGHAJTÁS: KÖZVETLEN
Futómű
VÁZ TÍPUSA: ACEL CSOVAZ
FUTÓMÜ - ELSŐ: 35 MM-ES TELESZKOPVILLA, 90 MM RUGÓÜT
FUTÓMÜ-HÁTSÓ: DUPLA RUGOSTAG, 90 MM RUGÓÜT
FÉKEK ELSŐ I HÁTSÓ: 260 MM-ES TARCSA / 240 MM-ES TÁRCSA
GUMIABRONCS ELÖLI HÁTUL: 120/70-14 / 130/70-12
TENGELYTÁV: 1490 MM
ÜLÉSMAGASSÁG: 785 MM
HASMAGASSÁG: N. A.
$ZÁRAZ SÚLY: 171 KG
ÜZEMANYAGTANK KAPACITÁSA: 12 L


PIAGGIO MP3 250
MOTORTIPUS: NÉGYÜTEMÜ, EGYHENGERES, VIZH ÜTESES
ÜZEMANYAG-ELLÁTÁS: INJEKTOR HENGERűRTARTALOM: 244,3 CM3
TELJESÍTMÉNY: 22,5 LE / 8250 FORD./PERC FORGATÓNYOMATÉK: 21 NM / 6750 FORD./PERC FURAT X LÖKET: 72 x 60 MM
VÁLTÓRENDSZER: CVT AUTOMATA
MEGHAJTÁS: KÖZVETLEN
Futómű
VÁZ TÍPUSA: ACÉL CSOVAZ
FUTÓMű - ELSÓ: PARALLEL LENGŐKAROK, 85 MM RUGOÚT
FUTÓMű - HÁTSÓ: DUPLA RUGÓSTAG, 110 MM RUGÓÚT
FÉKEK ELSŐ / HÁTSÓ: 240 MM-ES DUPLA TARCSA / 240 MM-ES TARCSA
GUMIABRONCS ELÖL / HÁTUL: 120/70-12 / 130/70-12
TENGELYTÁV: 1490 MM
ÜLÉSMAGASSÁG: 780 MM
HASMAGASSÁG: N. A.
SZÁRAZ SÜLY: 204 KG
ÜZEMANYAGTANK KAPACITÁSA: 12 L
Összegzés 9
Ára:1 749 900 Ft

Motor - Robogó - Piaggio - Keeway - Gilera - Vespa - Linea

Sebestyén Antal Értékesítő:                         +36 70 578 7690              

 Rendelje meg Webházunkból. 

Bővebb információk: http://www.webrobogo.net/   

Motor infó: http://webrobogolink.mconet.hu/

A hír támogatója: Minden ami Internet -> MCOnet International - Magyarország: magyarország.mconet.biz

Partner oldalak:

Építőanyag kereskedés és Tüzép - Mapei - Cement - Tégla - Sóder - Cserép - Mész

 Lakás - Eladó lakás - Társasház - Ingatlan - Lakópark

Webrobogó - Motorcenter 2005 Kft.

2030 Érd, Budai út 76.
Telefonszám: 06-70-578-7690,
06-70-364-3119
Email: robogo@mconet.biz

MCOnet Magyarország

Kapcsolatfelvétel | Adatvédelemi nyilatkozat Impresszum
MCOnet 2001-2019. - www.mconet.hu - Minden jog fenntartva - Copyright - www.mconet.hu

 

www.mconet.hu