Ha Robogó, akkor Webrobogó!

Magyarország internetes piacvezető kereskedése!

  • Kosár tartalma
    • # Termék db Bruttó összesen

      Az Ön kosara jelenleg üres!

Robogó kereső
2021. szeptember 23. - Tekla napja van.
Archívumban

Piaggio X9 500ieSL - Piaggio robogó - Webrobogó

Amikor nekiültem ennek a szösszenetnek, valami olyan frappáns kezdet járt az eszemben, hogy mondjuk "A sárga irigység fogott el, amikor megláttam...", aztán rájöttem, hogy ez több szempontból sem lenne igaz.
Rendelje meg Webházunkból.
Hitel lehetőség, 20%-tól elvihető.


Piaggio X9 500ieSL  - video

 

Egyrészt a motor évek óta az enyém, tehát úgy írni róla, mintha most látnám először nem tisztességes. Másrészt elsőre legtöbben csak vigasztalásul mondják, hogy jó a színe.

Motor vagy robogó? Apropó motor. Sok vita folyik arról, hogy az ilyen maxirobógók tulajdonképpen micsodák, és egyáltalán, mitől motor egy motor? "A" kategóriával vezethető? Gyorsabban megy, mint 40 km/h? Van váltója? Legyen legalább 250 köbcentis, esetleg mindenképp legyen benzintank a láb között? Innen nézve a 850-es blokkal szerelt kísérleti Gilera sportgép sem motor, mert automatát szereltek bele, de a Yamaha Virago 535 sem, mert annak meg a benzintankja van az ülés alatt, láb között csak a levegőszűrőt találjuk.

 

 

 

Piaggio X9 500ieSL
Piaggio X9 500ieSL

 

 

A Piaggio X9 500ieSL mindenesetre robogó, mégpedig a nagyobbik fajtából. Az ötszázas megjelölés ellenére 460 köbcentis, egyhengeres, négyszelepes motorból 39 lóerőt hozott ki a gyár, ezt a blokkot szerelik egyébként a Gilera Nexusba, a Piaggio Beverly 500-ba és az Aprilia Atlanticba is. Nem egy erőgép, mondaná egy ezres GSX-R-en szocializálódott hölgyismerősöm, aki egyszer mögöttem aludt végig egy túrát. A nagyrobogók vásárlóinak azonban nem a végsebesség és a gyorsulás a legelső szempont. Számomra sem, a Simsonokat leszámítva - abból is volt két SR51-em - ez a negyedik robogóm. Na jó, három és feledik, a Gilera Runner 125-öst egy hónaposan lopták el a garázsból. Helyette enyém lett az ország első 250-es X9-e, amit a mostani követett.

A személyi kultusznak ezennel vége, és térjünk vissza főszereplőnkhöz. 2002-ben helyezték forgalomba, de egy egész évet töltött vizuális ingerkeltőként egy márkakereskedésben. Szenvedéseitől 2003 nyarán szabadítottam meg az addig 349 km-t futott gépet. Két év alatt 15 000 kilométert töltöttünk egymás társaságában, és mondhatom, jól kijöttünk. Állandó, hétköznapi közlekedésre nincs jobb választás, mint egy robogó. Főleg egy ilyen nagy. Kényelmes, rengeteg helyre lehet pakolni - az ülés alatti csomagtartóban a fémbőröndbe zárt 15,4"-os laptop is elfér -, és nyugodtan ráülhetünk öltönyben is.

 

Piaggio X9 500ieSL  - kilóméteróra
Piaggio X9 500ieSL  - kilóméteróra

 

Egy motoron mindig piszkos lesz egy kicsit a cipő és a nadrág, ha mástól nem, hát a blokktól. A Piaggión attól sem kell megijedni, amikor a forró nyári napokon fellocsolják az Andrássy utat. Aránylag nagy, 200 kiló fölötti tömege ellenére könnyen kezelhető, köszönhető ez az alacsony súlypontnak és a 14-es kerekeknek, valamint a jól eltalált ülésmagasságnak. Könnyedén lehet vele lavírozni a kocsisorok között, a visszapillantók nem akadnak el az autók tükrében, csak a kisteherautókra kell vigyázni.

No meg a hatalmas hátsó dobozra. A gyári szett nem olcsó, 150000 forint, de motorral együtt 100000 alatt is megvehető, kiállításokon pedig sokszor ajándékba adják. Ha belegondolunk, hogy egy ilyen méretű, fényezett topcase egyébként is 75-80000 forintba kerül, a nagyon stabil rögzítésű, hatalmas háttámlával ellátott doboz megéri az árát. Egyetlen hátránya, hogy nem levehető, de ezt mindenképpen ellensúlyozza utasunk elégedett mosolya, bárhova is visszük magunkkal.

A dobozban két zárt sisak vagy egy teljes motorosruha - kabát, nadrág, csizma - is elfér. Terhelhetősége elvileg 5 kiló körül mozog, de én már raktam bele 15 kilónyi dobozos gyümölcslevet, és szó nélkül tűrte. Mondjuk, ilyenkor már vigyázni kell a kanyarokban, mert a hátul és magasan levő súly meg tud tréfálni. A robogó-felépítésnek egyébként is ez a hátránya, hogy a súlypont eléggé hátul van. Utassal még inkább, ezt jó nem elfelejteni.

Az utasok egyöntetű véleménye, hogy nagyon jó X9-en utazni. A doboz háttámlája és a széles ülés teljes biztonságérzetet nyújt, így még azokkal is meg lehet szerettetni a motorozást, akik egyébként tartanak tőle. Két személlyel közlekedve három fokozatban keményíthetünk a hátsó rugókon. Én egyedül is középső állásban járok, mert az egyenetlen magyar utakon megesik, hogy a leglágyabb állásban felüt a háta, ami főleg kanyarban tud meglepetéseket okozni.

 

Piaggio X9 500ieSL
Piaggio X9 500ieSL

 

Az X9 nagyon jól dönthető, kanyarokban gond nélkül fényesre polírozhatjuk a középsztendert, ami elektromos, vagyis gombnyomásra felhelyezi magát az állványra. A végsebesség picivel 160 km/h fölött van, a lassításról integrál fékrendszer gondoskodik, elöl kettő, hátul egy tárcsával. A benzintank 15 literes, ez 280-350 km-re elég. Ami viszont nagyon nem tetszik, az a kerékszelep. Nem tudom, ki tervezte, de remélem pokolra kerül, és ott napi nyolc órában kereket kell fújnia. A hátsó kerék még csak-csak, bár égettem már meg a kezem a kipufogóval. Az első kerék dupla tárcsafékei között peckesen álló szelephez viszont gyakorlatilag nem lehet hozzáférni. Mindezt azért nem értem, mert a régi, 250-es X9-en L-alakú szelep volt, és ajánlom is mindenkinek, hogy amikor eljön az új gumi ideje, a szelepet is cseréltesse ki használhatóra. Még egy dolog, amire figyelni kell, hogy 50-60-as tempónál a kormány elkezd szitálni, ami persze csak akkor okoz gondot, ha valaki nem fogja, ami motoron amúgy sem életbiztosítás. Állítólag a hátsó doboz miatt van, nagyobb kormánysúly segítene a problémán. Az olasz motorokat sokan tartják megbízhatatlannak. Nos nekem volt ugye négy - jó, három és fél - és soha, semelyikkel nem volt bajom. Az X9 a kötelező szervizeken kívül nem látott szerelőt, egyedüli hibája, hogy a külső hőmérő egy ideje folyamatosan -30 fokot mutat. A negatívumoknak ezzel vége is. Az elcsúszásokból eredő tükörtörésekről meg nem a motor tehet.

 

 

MCOnet Fórum Regisztrálj fórumunkba, és szólj hozzá a motorokhoz, quadokhoz robogókhoz...


Sebestyén Antal Értékesítő:                                     +36 70 578 7690


Ha megtetszet a robogó, akkor rendelje meg Webáruházunkból: Piaggio X9 500, ha még szeretne válogatni, akkor tekintse meg oldalunkat: Webrobogó.
Folyamatos akciókkal kedveskedünk, ezenkivül ingyen bukósisakkal és Ingyenes kiszállítással Magyarország egész területén!

 

Ha Robogó, akkor Webrobogó... Magyarország piacvezető internetes kereskedése!

Webrobogó - Motorcenter 2005 Kft.

2030 Érd, Budai út 76.
Telefonszám: 06-70-578-7690,
06-70-364-3119
Email: robogo@mconet.biz

MCOnet Magyarország

Kapcsolatfelvétel | Adatvédelemi nyilatkozat Impresszum
MCOnet 2001-2019. - www.mconet.hu - Minden jog fenntartva - Copyright - www.mconet.hu

 

www.mconet.hu